Andromache foto laboratorium 1929ZATERDAG 23 MEI
HANS TER MORS PRESENTEERT ROMAN EEN SCHOMMEL VOOR ANDROMACHE

Scheikunde? Zit daar wel een meeslepend romantisch verhaal in, met fijnzinnige ironie en melancholie om bij weg te dromen? Hans ter Mors dacht van wel en hij presenteert zijn roman Een schommel voor Andromache , over het Groningse studentenleven rond 1970, dan ook graag in het Cultuurcafé.  
In de zomer van 1995 ontmoeten twee veertigers elkaar bij toeval in een zaal van het Groninger Museum. Ze herkennen elkaar meteen, hoewel ze geen contact meer hebben gehad na 1971. Toen woonden ze allebei in de studentenflat Coendersborg; Gerard van den Berg studeerde af als chemicus en Paul Mertens zat met zijn scriptie voor het doctoraal neerlandistiek, gewijd aan de ontvangst van de tragedies van Racine in Amsterdam. Dat was in 1995 of daaromtrent even actueel, omdat Gerard-Jan Rijnders Andromache weer eens op het toneel zette. De ontmoeting duurt niet veel langer dan een minuut – daar gaat het verhaal dus niet over.
De roman is grotendeels gewijd aan hun overmoedige en vruchteloze poging om de tragedie Andromaque (Andromache) door het Gronings studententoneel opgevoerd te krijgen, waarbij ze gedreven werden door totaal verschillende motieven. Paul wilde zich afzetten tegen het intellectuele vandalisme van wat toen voor progressief moest doorgaan in academische kringen, en Gerard wilde een remedie tegen zijn hopeloze, Piet Paaltjens-achtige verliefdheden. Bovendien hadden ze er beiden behoefte aan de ander eens stevig dwars te zitten.
De Noordwijkse schrijver en redacteur Hans ter Mors presenteert deze roman in het Cultuurcafé. Wie kans wil maken op een presentexemplaar, hoeft daar niet veel moeite voor te doen: neem een foldertje met een paar vragen over de stad Groningen mee uit de boekwinkel, lever de antwoorden op tijd in, en wie weet …
Aanvang 15.00 uur; de toegang is vrij.