Jaco van leeuwenIn de Oude Jeroenskerk leest Robert Haasnoot enkele fragmenten uit zijn nieuwe roman voor waarin orgelwerken een rol spelen. Jaco van Leeuwen, organist van de Oude Jeroenskerk, zal deze werken vervolgens uitvoeren. Op het programma staan onder andere Erbarm Dich Mein, O Herre Gott van Bach, Litanies van Jehan Alain, Prière à Notre-Dame van Léon Boëlmann.

Aansluitend wordt Robert Haasnoot in Van der Meer/Het Cultuurcafé geïnterviewd over zijn nieuwe roman, die de pijnlijke en schokkende gebeurtenissen in Valkenburg ZH in de meidagen van 1940 als achtergrond heeft, toen met name het Nederlandse leger dagenlang dood en verderf in het dorp zaaide. Ad van den Kieboom, fondsredacteur van Uitgeverij De Geus, zal Robert Haasnoot nader bevragen over het achtergrondverhaal en over de ontstaansgeschiedenis van Het laatste vaarwel. Hierna wordt er getoost op de roman en is er gelegenheid om die te laten signeren.  
 

Robert Haasnoot Het laatste vaarwel staandHet laatste vaarwel
Als zijn grote liefde Evie na jarenlange afwezigheid weer in het dorp opduikt, herleeft Albert het verleden dat zijn toekomst bepaalde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog lag hun dorp hevig onder vuur. In een paranoïde toestand beschoten Nederlandse soldaten behalve de vijand ook onschuldige dorpelingen. Te midden van angst en dood, bloeide de liefde tussen de jonge Evie en Albert op terwijl ze zich dagenlang schuilhielden voor het geweld.Na de capitulatie was Albert niet meer in staat haar lief te hebben. Maar de terugkeer van Evie dwingt hem nu, achtentwintig jaar later, onder ogen te zien wat hij al die tijd verdrongen heeft.


Robert Haasnoot (1961, Verenigde Staten) maakte naam met zijn romans over het vissersdorp Zeewijk: Waanzee, Steenkind en De heugling, waarvoor hij in binnen- en buitenland lovende kritieken kreeg. Waanzee leverde hem de Prix des Ambassadeurs op en De heugling stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De romans van Haasnoot zijn vertaald in het Duits en het Spaans. Van Waanzee werden recent de filmrechten verkocht.