Publiciteitsbeeld Fernando Lameirinhas Een fado voor mijnvader Fotograaf Trees Neijndorff  2015-2016Fernando Lameirinhas moet als kind zijn thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Salazar. De familie Lameirinhas komt via België in Nederland terecht. De muziek trekt: Fernando wordt al snel beroemd en treedt overal ter wereld op.
Maar het succes is niet altijd met hem en hij raakt aan lager wal. Als hij vervolgens in zijn muziek op zoek gaat naar zijn Portugese wortels, komen alle elementen van zijn creativiteit samen en breekt er een nieuwe bloeiperiode aan.
Fernando’s vader kon vanwege het Portugese regime nooit terugkeren naar zijn geliefde thuisland. Pas na diens overlijden, en nadat Portugal een democratie werd, was Fernando in staat om een fado voor zijn vader te schrijven.
Een fado voor mijn vader heeft dezelfde poëtische stijl als de melancholieke liedjes van Fernando Lameirinhas, en liefhebbers van zijn muziek zullen onherroepelijk geraakt worden door dit indrukwekkende en ontroerende verhaal.
Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) is een begenadigd componist en tekstschrijver, en als zanger en gitarist een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Zijn verhaal wordt opgetekend door journalist en vriend Frank van Herk, jarenlang muziekrecensent bij de Volkskrant.